29 sept. 2009

Un pic de culoare

Cand eram mica imi placea la nebunie sa "pictez"...mai bine spus sa murdaresc tot ce prindeam cu culori cat mai vii :)
Aveam prieteni care isi puteau etala talentul chiar si pe peretii camerei, desigur suportand mai apoi consecintele. Chiar si acum ma tenteaza ideea.. din pacate acum sunt constienta ca nu am deloc talent. Dar cand esti copil acest aspect nu conteaza, iar activitatea in sine are nenumarate beneficii: stimuleaza creativitatea, ajuta copilul sa descopere un nou mod de exprimare, pentru un copil mic este mult mai usor sa invete culorile cu ajutorul unei activitati distractive.
Si de ce nu puteti incerca impreuna cu el sa va redescoperiti talentele ascunse, acest lucru fiind doar un bonus pe langa faptul ca veti petrece cateva momente minunate impreuna.
Ca sa fiti siguri ca nu vor avea loc distrugeri insemnate este indicat sa delimitati dinainte spatiul in care va avea loc ativitatea. Puteti alege ca loc de desfasurare o masa sau direct pe jos, eventual acoperind parchetul cu o folie.
Am cautat cateva retete pentru prepararea unor culori care sa fie naturale si sigure pentru copil, astfel incat sa nu existe riscul ca pielea sa se irite. Prin urmare:

  1. Cea mai simpla reteta
Aveti nevoie de: - 1 cana faina
- 1 cana de apa rece
- 3 cani de apa fierbinte

Amestecati faina si apa rece pana cand obtineti o pasta moale. Turnati treptat amestecul in apa fierbinte si lasati sa dea in clocot amestecand continuu.
Dupa ce s-a racit puteti incepe joaca


2. Reteta nr.2

Aveti nevoie de: - 1/2 cana amidon
- 3 lingurite zahar
- 1/2 lingurita sare
- 2 cani apa rece

Amestecati toate ingredientele intr-o oala si lasati-o la foc mic timp de 10 - 15 minute. Continuati sa amestecati pana cand pasta capata consistenta unui gel clar. Luati oala de pe foc si asteptati sa se raceasca.

Dupa ce amestecul s-a racit pregatiti cateva boluri sau cani si impartiti cantitatea in mod egal. Acum pentru a obtine diferite culori puteti adauga diferite sucuri de fructe/legume:








- sfecla rosie/rodii - rosu
- portocale - portocaliu
- afine, mure- mov inchis, negru
- diverse siropuri cum ar fi cel de brad - verde






In plus pentru o reteta simpla dar extrem de delicioasa puteti folosi prafuri de budinca pe care sa le diluati in functie de consistenta pe care doriti sa o aibe pasta. Avantajul este ca sunt deja colorate si puteti gasi usor un magazin cu produse bio care comercializeaza si prafuri de budinca naturale. Singura problema ar fi sa va decideti daca le mancati sau pictati...

27 sept. 2009

Importanta jocurilor & jucariilor


Pe langa faptul ca sunt distractive si atragatoare jucariile & jocurile pot fi extrem de utile in dezvoltarea armonioasa a copilului. Daca sunt alese corect iata ce efecte pot avea:
  • Creativitate
Toti copiii se nasc cu anumite abilitati si talente. Cu ajutorul jucariilor este posibil sa dezvoltati aceste talente chiar si atunci cand sunt in stare latenta. Creativitatea ofera copilului posibilitatea de testa si pune in practica idei noi, optiuni si alternative care se pot dovedi extrem de utile pentru viitoarea lui cariera. Jucandu-se, copilul va invata ca lucrurile pot fi realizate prin modalitati diverse si astfel isi va dezvolta un stil de gandire creativ si inovator.

  • Perseverenta
Perseverenta este considerata una dintre cele mai importante calitati ale unei persoane. De cele mai multe ori atribuim perseverentei realizarile cele mai spectaculoase.
Jocurile ajuta copilul sa invete ca trebuie sa continue sa incerce pana cand reuseste sa obtina rezultatul dorit. Daca ceva nu iese cum trebuie atunci pot incerca alte variante si modalitati pentru a reusi.

  • Concentrare
Jucariile ajuta copilul sa se concentreze asupra unei singure activitati ignorand alte lucruri care ii pot distrage atentia. Astfel isi va imbunatati capacitatea de concentrare.

  • Interactiune sociala
Atunci cand se joaca copii invata sa interactioneze cu alte persoane. Se va imbunatati si comunicarea intre prieteni si capacitatea de a lega prietenii.

  • Indeplinirea unei sarcini
Toate jocurile dezvolta sentimentul de satisfactie atunci cand este indeplinita o sarcina/cerinta. Aceasta abilitate este importanta atat pentru performantele scolare cat si pentru viata de adult. Impreuna cu perseverenta ajuta la eliminarea abandonarii unui proiect inainte de realizarea acestuia sau a posibilitatii de a fi distras de alte lucruri interesante inainte de finalizarea acestuia.

  • Planificare
Jocurile invata copii sa: urmeze un plan pentru a finaliza o activitate
realizeze lucrurile intr-un mod sistematic si logic
dezvolte idei noi

  • Incredere in propriile forte
Multi adulti au idei foarte bune si pot gasi solutii la care altii nu s-au gandit. Totusi din cauza fricii de a nu fi criticati foarte putini isi expun ideile si incearca sa le realizeze.
Una dintre cele mai importante calitati ale jocurilor este aceea de a dezvolta deschiderea catre feedback, critica si comentarii.

14 sept. 2009

Ador plastilina




Plastilina este pentru mine un obiect magic... Din plastilina poti face orice iti trece prin cap, orice visezi, indiferent ca este real sau doar rodul imaginatiei tale. Pe mine,chiar si acum, plastilina ma face intotdeauna fericita. Iar partea cea mai buna este ca atunci cand te plictisesti de ce ai modelat poti oricand sa il transformi in altceva.
Plastilina ajuta copilul sa isi dezvolte simtul tactil si indemanarea, dar cred ca cel mai important este faptul ca il incurajeaza sa-si foloseasca imaginatia si ii dezvolta creativitatea.
Am descoperit cateva retete numai bune de facut acasa...asta ca sa fiti siguri ca plastina, din care copilul dumneavoastra sigur va fi tentat sa guste, este perfect sigura.

  1. Plastilina traditionala
  • o cana de faina
  • o cana apa
  • 1 lingurita de ulei
  • un sfert de cana de sare
Amestecati faina si sarea intr-un vas pentru a se incorpora bine.
Apoi turnati apa intr-o oala si adaugati uleiul (uleiul poate fi unul obisnuit pentru gatit, sau puteti folosi orice ulei doriti: de struguri, migdale, etc).
Adaugati amestecul de faina si sare si amestecati la foc mediu. Continuati sa amestecati pana cand se formeaza o minge.
Luati plastilina de pe foc si presarati pe o planseta putina faina. Framantati pana in momentul in care plastilina capata o textura fina, nelipicioasa.
Acum e momentul sa deveniti creativi...


2. Plastilina cu unt de arahide
  • o cana unt de arahide
  • 1/4 cana de miere
  • o cana de lapte praf (sau faina)
Amestecati toate ingredientele pana cand capata o textura moale. In cazul in care este prea lipicios adaugati mai mult lapte praf (faina).






Puteti folosi orice aveti la indemana pentru a realiza tot felul de figurine din plastilina....









Plastilina colorata

Plastilina colorata este preferata copiilor. Totusi nu este indicat sa folositi coloranti alimentari, deoarece o mare parte prezinta un risc ridicat de toxicitate. FD&C Rosu Nr.40 este recunoscut ca fiind cancerigen si este interzis in tari ca Danemarca, Belgia, Franta, Germania, Suedia, Elvetia si Austria. FD&C Galben Nr.5 este interzis in Austria si Norvegia datorita faptului ca este asociat cu crizele de astm sau tumorile tiroidiene.
Obtinerea unor coloranti naturali este extrem de simpla..
Ca baza pentru fiecare nuanta aveti nevoie de 1/4 cana de crema de unt la care adaugati:
  1. Galben - 1/4 lingurita de turmeric
  2. Rosu - pasati 3-4 bucati de zmeura si amestecati-le direct in crema de unt sau puteti folosi sucul de sfecla rosie
  3. Verde - zdrobiti 1/4 avocado pana obtineti o pasta
  4. Mov - zdrobiti mure pana cand obtineti o pasta pe care o amestecati in crema de unt

3 sept. 2009

Idei pentru reciclarea jucariilor



Copiii tind sa acumuleze foarte multe jucarii si pe masura ce cresc uita sau se plictisesc de ele. Anual aproximativ 13 milioane de jucarii ajung la gunoi deci de ce sa nu incercam sa le reciclam?
Atunci cand copilul s-a plictisit de o jucarie aceasta poate deveni o jucarie noua pentru alt copil care va fi extrem de fericit sa o primeasca.

Puteti incepe prin a ruga copilul sa-si sorteze jucariile si sa le aleaga pe cele de care s-a plictisit sau care nu-i mai plac. Apoi impreuna puteti decide ce sa faceti cu ele. In loc sa le aruncati le puteti dona si astfel aveti ocazia perfecta de a purta o discutie despre mediu si reciclare.

Jucariile pot fi donate catre:

Un spital de copii - exista sute de copii aflati in tratament, unii ramanand in spital timp de mai multe saptamani sau chiar luni. Aceste jucarii ii pot face, chiar si pentru o clipa, sa uite de suferinta.

O organizatie non-guvernamentala - care le poate utiliza pentru a strange fonduri pentru copii defavorizati.


Un orfelinat - copiii orfani sunt foarte singuri. Aceste jucarii le pot aduce un zambet! Iar dumneavoastra va veti simti minunat.

O familie saraca - daca cunoasteti o familie cu multi copii, care se descurca greu sunt convinsa ca aceste jucarii iar face extrem de fericiti.