27 sept. 2009

Importanta jocurilor & jucariilor


Pe langa faptul ca sunt distractive si atragatoare jucariile & jocurile pot fi extrem de utile in dezvoltarea armonioasa a copilului. Daca sunt alese corect iata ce efecte pot avea:
  • Creativitate
Toti copiii se nasc cu anumite abilitati si talente. Cu ajutorul jucariilor este posibil sa dezvoltati aceste talente chiar si atunci cand sunt in stare latenta. Creativitatea ofera copilului posibilitatea de testa si pune in practica idei noi, optiuni si alternative care se pot dovedi extrem de utile pentru viitoarea lui cariera. Jucandu-se, copilul va invata ca lucrurile pot fi realizate prin modalitati diverse si astfel isi va dezvolta un stil de gandire creativ si inovator.

  • Perseverenta
Perseverenta este considerata una dintre cele mai importante calitati ale unei persoane. De cele mai multe ori atribuim perseverentei realizarile cele mai spectaculoase.
Jocurile ajuta copilul sa invete ca trebuie sa continue sa incerce pana cand reuseste sa obtina rezultatul dorit. Daca ceva nu iese cum trebuie atunci pot incerca alte variante si modalitati pentru a reusi.

  • Concentrare
Jucariile ajuta copilul sa se concentreze asupra unei singure activitati ignorand alte lucruri care ii pot distrage atentia. Astfel isi va imbunatati capacitatea de concentrare.

  • Interactiune sociala
Atunci cand se joaca copii invata sa interactioneze cu alte persoane. Se va imbunatati si comunicarea intre prieteni si capacitatea de a lega prietenii.

  • Indeplinirea unei sarcini
Toate jocurile dezvolta sentimentul de satisfactie atunci cand este indeplinita o sarcina/cerinta. Aceasta abilitate este importanta atat pentru performantele scolare cat si pentru viata de adult. Impreuna cu perseverenta ajuta la eliminarea abandonarii unui proiect inainte de realizarea acestuia sau a posibilitatii de a fi distras de alte lucruri interesante inainte de finalizarea acestuia.

  • Planificare
Jocurile invata copii sa: urmeze un plan pentru a finaliza o activitate
realizeze lucrurile intr-un mod sistematic si logic
dezvolte idei noi

  • Incredere in propriile forte
Multi adulti au idei foarte bune si pot gasi solutii la care altii nu s-au gandit. Totusi din cauza fricii de a nu fi criticati foarte putini isi expun ideile si incearca sa le realizeze.
Una dintre cele mai importante calitati ale jocurilor este aceea de a dezvolta deschiderea catre feedback, critica si comentarii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu