24 oct. 2009

Jucării realizate manual




De ce să cumperi o jucărie realizată manual?

Suntem din ce în ce mai conştienţi de importanţa siguranţei pe care o prezintă o jucărie pentru copilul nostru, dar un alt aspect important, la care poate mai puţine persoane se gândesc, îl reprezintă condiţiile de lucru din fabricile marilor companii producătoare de jucării. La problemele de siguranţă, cum ar fi substanţele chimice toxice existente în unele tipuri de vopsea, se mai adaugă şi problemele atât de dezbătute în ultimul timp referitoare la situaţia mediului. Toate acestea ar trebui să ne motiveze să cumpărăm responsabil şi să ne îndreptăm atenţia spre jucăriile ecologice.
O jucărie realizată manual este, de cele mai multe ori, unică. Nu se aseamănă cu celelalte jucării, iar faptul că este realizată individual, cu atenţie şi grijă, îi conferă un aer special şi o semnificaţie aparte,ceea ce cu siguranţă îl va face pe copil să o îndrăgească.

Târgul de Sf.Dumitru


Astăzi am fost la Târgul de Sf.Dumitru organizat la Muzeul Satului.
A fost o adevărată plăcere să mă plimb printre artizani, meşteri populari, producători de mâncare tradițională şi bio, şi nu în ultimul rând producători de cosmetice bio.
Vremea a fost superbă iar Muzeul Satului era plin de oameni, de voioșie şi de poveşti...Pentru că fiecare meşter, fiecare artizan sau producător avea povestea lui, si toţi erau fericiţi să o împărtăşească cu tine. Fiecare obiect reprezenta o poveste în care se împleteau pasiunea si dragostea pentru frumos.
A meritat din plin..iar pentru cei care încă nu au ajuns, mai au o şansă şi mâine.

Nu am rezistat fără să fac câteva poze unor jucării deosebite, fiecare lucrată manual din lemn şi materiale naturale.

...nişte păpuşi frumoase, frumoase

....şi mobila aferenta :)


...nişte căţei şi căluţi haioşi (căţeii dădeau din coadă atunci când erau puşi în mişcare)


...şi un copil fericit


...un mod simplu de a învăţa alfabetul

...şi o pisica foarte încântată de compania jucăriilor

18 oct. 2009

Păpuşi naturale


Căutând pe internet jucării realizate din materiale naturale am descoperit blogul Cristinei: Little Angels Dolls.
Aici le-am întâlnit pe Laura, Apple şi Mary, nişte păpuşi adorabile realizate manual de către Cristina.
Blogul Cristinei este plin de surprize, iar jucăriile sunt realizate cu multă dragoste.
Am rămas plăcut impresionată atât de talentul ei cât şi de faptul că promovează nişte jucării naturale, prietenoase cu mediul şi sigure pentru copii.
Mi-ar place ca fiecare copil să poată avea o astfel de păpuşă de care s-ar îndrăgosti cu siguranţă.
Spre deosebire de păpuşile pe care le găsim de obicei în rafturile magazinelor, aceste păpuşi sunt confecţionate în totalitate din materiale naturale. Astfel pielea este realizată din bumbac 100%, capul este realizat din lână, la fel ca şi umplutura păpuşii. Lâna este o lână pură provenită de la ciobanii din zona Branului. Părul este confecţionat din fire de mohair, lână, alpaca şi lopi, iar trăsăturile feţei sunt brodate cu fir de bumbac.
Păpuşile sunt foarte frumoase, iar Cristina spune că le poate personaliza în funcţie de dorinţele fiecăruia.
În cazul în care nu v-am convins ca o păpuşă naturală este cea mai bună şi sigură alternativă la jucăriile convenţionale, vă invit să citiţi următoarele rânduri:
  • unele jucării conţin chimicale şi pesticide extrem de toxice atunci când vin în contact cu pielea copilului; atunci când alegeţi o jucărie naturală eliminaţi acest risc, iar copilul este protejat atunci când se joacă cu ea;
  • PVC-ul, plasticul cel mai toxic, este folosit în mod uzual la confecţionarea jucăriilor, la acesta se adaugă ftalaţii pentru a-i conferi o textură moale şi fină; studiile indică faptul că aceste chimicale afectează sistemul hormonal responsabil cu creşterea normală şi dezvoltarea aparatului reproductiv al copiilor
  • pentru ca jucăriile din plastic să fie mai rezistente se adaugă plumb şi cadmiu, plumbul afectează sistemul nervos fapt care conduce la scăderea capacităţii de învăţare şi la dezvoltarea deficienţelor comportamentale, pe când cadmiul este cunoscut ca fiind cancerigen şi poate afecta dezvoltarea creierului; copii sunt în special susceptibili deoarece absorb şi reţin plumbul mult mai repede decât adulţii
  • oferind copilului o jucărie naturală îi veţi stimula imaginaţia şi creativitate
  • materialele naturale cum ar fi lâna au capacitatea de a absorbi mirosul mamei, astfel încât jucăria va transmite copilului o stare de relaxare şi comfort psihic
  • jucăriile realizate din materiale naturale sunt uşor de curăţat atunci când se murdăresc, putând fi spălate la maşina de spălat
  • când alegeţi jucării naturale protejaţi mediul înconjurător şi contribuiţi la reducerea poluării

Frunze magice


Un exerciţiu simplu de imaginație care va ajuta copilul să-şi descopere şi să-şi dezvolte creativitatea şi un mod plăcut de a petrece o după-amiază ploioasă de toamnă.
Ideal ar fi să culegeţi împreună frunzele într-una din zilele frumoase. Implicându-l în această activitate îi veţi trezi interesul şi va fi nerăbdător să afle ce veţi face mai departe. Şi în plus aveţi ocazia să petreceţi câteva momente relaxante în natură.

Aveţi nevoie de:
  • frunze verzi sau uscate cu forme şi culori cât mai diferite
  • lipici
  • creioane colorate
  • hârtie
Puteţi să creaţi un 'album de toamnă' sau doar câteva modele separate. Începeţi prin a lipi împreună frunzele pe hârtie şi apoi lăsaţi copilul să decidă cu ce animal seamănă.
O frunză rotundă poate fi carapacea unei broaşte ţestoase, pe când nişte frunze în formă de aripi pot reprezenta un fluture.
Tot ce mai rămâne de făcut este să deseneze restul animalului cu ajutorul creioanelor colorate.
În funcţie de imaginaţia copilului frunzele se pot transforma în orice.
Aceste mici creaţii pot fi transformate într-un cadou deosebit şi original pentru un prieten sau pentru o aniversare.